{ "title": "Dövme Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/dovme-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 09:59:27", "author": "Doğaner", "article": [ { "article": "
Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olarak yapılmaktadır. Bu pilav tarifi, yöresel olarak yapılan keşkek tarifinin dövülmemiş haline benzemektedir. Keşkek tarifinin lezzetini bilenler, bu pilavı beğeneceklerdir. Pilavın içinde bulunan aşurelik buğday, önceden ıslatılmadan su ilavesiyle pişirilmektedir. Aşurelik buğdayın yeteri kadar yumuşaması, pilavın yapımı için yeterli gelmektedir. Buğday pilavın içinde ne yumuşak ne de diri olmalıdır. Pilavın üzerine ilave edilen tereyağının fazla yakılmadan, rengi hafif kahverengiye dönüşünce pilavın üzerine dökülmesi gerekiyor. Bu detay pilavın lezzetine katkı sağlıyor. Sizlere tavukla hazırlanmış dövme pilavı tarifi hazırladık. Pilavı et veya sebze yemekleriyle birlikte servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz diğer malzemelerle kendiniz yapabilirsiniz. Dilerseniz birlikte pilavın yapımına başlayalım.

Dökme pilav için gerekli olan malzemeler
Dökme pilav nasıl yapılır?

Aşurelik buğdayı tavuk butlarıyla birlikte düdüklü tencerenin içinde, tuz ilave ederek pişirin. Arzu ederseniz buğdayı daha önceden kabarması için ıslatabilirsiniz. Buğdayları yarım saat bu şekilde haşlamanız yeterlidir. Daha sonra düdüklü tencerenin içinden, tavuk butlarının kemikleri ayıklayın. Tavuk etlerini yağda nar gibi oluncaya kadar kızartın. Haşlanan dövmelerin üzerine daha önce haşlanmış olan nohutların kabuklarını soyarak koyun. Üzerine az miktarda tavuk suyu ilave ederek, kısa bir süre kısık ateşte pişirin. Tavuk etlerini karabiberle harmanlayın. Pişen dövmeleri servis tabağına alın. Üzerine tavuk etlerini sıralayın. Tereyağını tavanın içinde dediğimiz gibi yakmadan rengi kahverengine dönecek kadar kızdırarak, dövme ve tavukların üzerine gezdirin. Tereyağını bol tutarsanız, pilavınız daha lezzetli olacaktır. Pilavınızı yeşil salata, yufka ekmeği, turşu ve yanında şalgam suyuyla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }