{ "title": "Firik Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/firik-pilavi.JPG", "date": "20.01.2024 12:05:10", "author": "Nurtan", "article": [ { "article": "
Firik pilavı, Gaziantep mutfağına ait firik, bulgur ve kuzu etinin güzel bir buluşmasından oluşan bir pilav türüdür. Firik tadı sizlere biraz farklı gelecek olan tahıl türüdür. Yakılan başaklardan elde edildiğinden isli ve yanık bir kokuya sahiptir. Bu lezzeti tattıktan sonra çok beğeneceksiniz. Buğdayın olgunlaşmadan kurutulmasından elde edilir. Buğday henüz tarladayken, başakların rengi yeşilken toplanır. Başaklar köklerinin üzerinden kesilerek, saplarından tutuşturulan ateşle tütsülenir. Başakların içindeki taneler firik olarak anılır. Ateşte tütsülendiği için firik farklı isli bir aromaya sahiptir. Hem yemeklerin içinde hem de çerez olarak tüketilir. Pişireceğiniz pilavda firik daha önce pişirilmelidir. Çünkü bulgura göre daha geç pişme özelliği vardır. Doğu bölgelerimizde geçmişten bugüne kadar bulgura ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir bu pilav. Bulgurun faydalarını göz önüne aldığımızda, farklı malzemelerle yapılan bulgur pilavının sağlığımıza katkılarını anlayabiliriz. Bulgur iyi bir lif kaynağı, folik asit yönünden zengin, kanseri önleyen, kan şekerini dengeleyen özelliklere sahip olan bir besindir. Pirince göre kalorisi daha düşük ve hazmı daha kolaydır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında ve tek başına tüketim için uygundur. Bu nedenle sizler için hazırladığımız firik pilavını beğeneceğinizi düşünüyoruz. Şimdi birlikte bu lezzetli tarifi hazırlamaya başlayalım.

Firik pilavı için gerekli olan malzemeler
Firik pilavı nasıl yapılır?

Öncelikle koyun etini üstünü örtecek kadar suyun içinde haşlayın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri temizleyin. Nohutları akşamdan ıslatın ve haşlayın. Etin pişmesinden sonra tencerenin içinden alın. Etin suyunda önce firikleri pişirin. Firik geç piştiğinden, bulgurdan önce biraz pişirilmelidir. Daha sonra bulguru koyarak, her ikisini birlikte pişirin. İçine sızma zeytinyağını ilave edin. Başka bir tencerede önce kuru soğanları kavurun. Daha sonra arpa şehriyeyi, haşlanmış nohutları, biber ve domates salçasını kuru soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin. Bunları firik ve bulgurun piştiği tencereye ilave edin. İçine tuzu ve karabiberi koyun. Pişen firik pilavını on dakika kadar üzerine kâğıt havlu örterek, demleyin. Siz de bu arada haşlanmış koyun etlerinin her iki tarafını tavada kızartın. Pilavı servis tabağına alarak, üzerini kızarmış koyun etleriyle kaplayın. Yanında salata ya da ayran, kabak borani iyi gidecek yiyeceklerdir. Konuklarınızın beğeneceği lezzetli bir pilav hazırladınız.

Afiyet olsun.
" } ] }