{ "title": "Mengen Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/mengen-pilavi.jpg", "date": "19.01.2024 08:19:08", "author": "Makbule", "article": [ { "article": "
Mengen pilavı, Bolu mutfağına ait cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir tariftir. Etli yapılan pilavlar içinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen gecelerde ana yemeklerde mutlaka yer alan bu pilavı sizlerde beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını sizlere en güzel anlatan tariflerden birisidir. Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı, malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz mengen pilavını birlikte pişirelim.

Mengen pilavı için gerekli olan malzemeler
Mengen pilavı nasıl yapılır?

Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın. Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıncaya çekinceye kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıydığınız mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dere otunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız mengen pilavını konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }