{ "title": "Nohutlu Bulgur Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/Nohutlu-Bulgur-Pilavi-57776.jpg", "date": "21.01.2024 01:35:41", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Nohutlu Bulgur Pilavı, Nohut Anadolu'da 8000 yıl öncesinde yetiştirilmeye başlayan kuru bir yiyecek bakliyattır. Bu bakliyat bir gece önce ıslatılarak pişirilir. Nohut'un en az ıslatma süresi 12-24 saat arasıdır ve suda ıslatmak mutlaka gereklidir pişmesi kolay olsun diye Kuru halde kesinlikle yenmez. Nohut yemeğinin gaz yapma özelliği vardır. Çok besleyici ve protein bakımından da çok zengin bir bakliyattır.

Bulgurda nohut kadar faydalıdır. Bulgur soframızda çok değişik şekillerde yer almaktadır. Anadolu'da bulgurda çok çeşitli yemekler yapmaktadırlar. Bulgur lif bakımından zengin bir protein ve enerji veren besindir. Hamile bayanlar içinde, küçük çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Bulgur Anadolu kıyması diye de bilinmektedir. Nohutla bulguru kısaca tanıdıktan sonra Nohutla bulguru birleştirerek çok daha faydalı ve besleyici bir yemek hazırlamaya ne dersiniz.

Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Nohutlu bulgur pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak 1 bardak nohudu akşamdan ılık karbonatlı ve tuzlu suyla ıslatalım. Ertesi günü nohudun tuzlu ve karbonatlı suyunu süzelim güzelce yıkayalım ve bir tencereye koyup üzerine temiz su koyarak ocağa koyup haşlayalım. Haşlama işlemi bittikten sonra süzelim ve nohudu bir kenara koyalım.

Ağzı geniş bir pilav tenceresini alarak bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayarak tencere koyalım üzerine sıvıyağ ve tereyağı da koyup tencereyi ocağa koyalım. Soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Bir adet yeşil biberi ince ince doğrayıp soğanların üzerine döküp işleme devam edelim. Sonra sarımsak ve salçaları ilave edelim 1-2 dk kavuralım. Salçanın üzerine de yıkanmış bulguru döküp kavuralım. Üzerine 4 bardak sıcak suyu ve et bulyonu ilave edelim ardında da nohudu ilave edelim. Tuzunu karabiberini de ilave edelim. Pişmeye bırakalım kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım, kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince ocağın altını kapatalım. Pilavın üzerine naneyi serperek pilavın en az 15-20 dk dinlenmesini bekleyelim. Bu süre bittikten sonra servise sunmak için servis tabağına dökelim.

Afiyet olsun.
" } ] }