{ "title": "Özbek Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/ozbek-pilavi.JPG", "date": "19.01.2024 18:34:50", "author": "Bağış", "article": [ { "article": "
Özbek pilavı, kendine has lezzetiyle farklı şekillerde pişirilen lezzetli bir pilav tarifidir. Pilav Özbekistan'da bile farklı şekillerde ve değişik malzemelerle pişirilmektedir. Pilavın içinde koyun etinden, kaz eti, beyaz et, balık eti gibi et çeşitleri kullanılmaktadır. Bu pilav yörede aş olarak anılmaktadır. Davet sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Pilavın içinde kullanılan en önemli baharat zire'dir. Zire kimyonun öğütülmeden önceki halidir. Bunu aktarlardan tane karabiber aldığınız gibi, tane kimyon olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca pilavı hazırlarken, bulabilirseniz kırmızı pirinç olarak adlandırılan kırmızı çizgili pirinç kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde pilavın daha lezzetli olacağını söyleyebiliriz. Ülkemizde Hatay yöresinde yetişmektedir. Büyük maketlerde bu pirinç bulunabiliyor. Bulamazsanız baldo pirinçle hazırlayabilirsiniz. Ayrıca pilavın içinde kullandığınız havuçların miktarı ya pirincin yarısı kadar olmalı ya da etin miktarına eşit olmalıdır. Pilavda havuç ve pirinç birbiriyle bütünleşmelidir. Şimdi birlikte Özbekistan'ın geleneksel pilavı olan özbek pilavını hazırlamaya başlayalım.

Özbek pilavı için gerekli olan malzemeler
Özbek pilavı nasıl yapılır?

Pilavı hazırlayabilmek için, dana etini iri parçalara doğruyoruz. Bunları bol yağın içinde tencerede kızartıyoruz. Etleri yağın içindeyken, piyazlık olarak doğradığımız kuru soğanları içine atarak, pişirmeye devam ediyoruz. Bunlar pişerken, havuçları kibrit boyutlarında doğrayarak içine atıyoruz. Malzemelerin hepsini sotelemeye devam ediyoruz. Daha sonra tencerenin içine biraz sıcak su ilave ediyoruz. Sarımsakları, tuzu ve zire baharatı içine atıyoruz. Bir süre bu şekilde malzemeleri pişiyoruz. Bu esnada pirinci yıkayarak, ılık ve tuzlu suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzerek, pirinçleri tencerenin içindeki malzemelere ilave edin. Pilavın suyu pirinçlerin 1-1,5 cm üzerine kadar çıkmalıdır. Tencerede su eksikse tamamlayabilirsiniz. Bu pilavı hiç karıştırmadan pişirmelisiniz. Malzemeler pilavın altında kalmalıdır. Pişince isterseniz pilavı ters çevirerek, güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Pilavı kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen pilavı servis tabaklarına alarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }