{ "title": "Perde Pilavı", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/perde-pilavi.JPG", "date": "20.01.2024 10:19:22", "author": "Abdülmecid", "article": [ { "article": "
Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvanması ve hamura bademle şekiller verilmesiyle hazırlanır. Yörede perde pilavı eski dönemlerde, pirincin keklik ya da tavukla hazırlanan pilavın hamurun içine yerleştirildiği ve tencerenin kapak kısmının da hamurla sıvanarak, kor ateşte pişirilmesiyle hazırlanırdı. Ancak perde pilavı günümüzde fırınlarda pişirilmektedir. Pişmiş olan pilav tepsiye ters çevrilerek çıkartılır ve servis edilir. Dışı nar gibi kızaran pilav, hamurun içinde gizlendiğinden, perde pilavı adıyla anılmıştır. Dilerseniz birlikte bizde bu güzel pilavı hazırlamaya çalışalım.

Perde pilavı için gerekli olan malzemeler
Perde pilavı nasıl yapılır?

Pilavı hazırlamak için, tavuğu bir tencereye koyarak haşlayalım. Haşlanan tavuğun lezzetini arttırmak için, daha sonra fırında kızartalım. Malzemelerimizden kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ılık suda bekletelim. Bademi de ılık suya koyarak, kabardığında kabuklarını soyalım. Şimdi pilavımızı pişirelim. Tencerede tereyağını eritelim. Ardından ılık suda kabarttığımız pirinçleri süzelim. Bunları tereyağına atalım ve pirinçler şeffaf bir hale gelene kadar kavuralım. Daha sonra tavuk suyunu sıcak olarak ilave edelim. Tuzunu da ilave ettiğimiz pilavın altını kısarak, pilavı pişirelim. Biz sade bir pilav hazırlıyoruz. Sizler isterseniz ciğer koymadan, iç pilav gibi yapabilirsiniz. Suyunu çeken pilavı demlenmesi için üzerine temiz bir bez örterek kenara alalım. Bizde hamuru hazırlamaya başlayalım. Un, yumurta, karbonat, yoğurt, tuz ve tavuk suyunu karıştırarak, hamuru yoğuralım. Hamuru on dakika kadar dinlendirelim. Hamuru biri daha büyük olmak üzere iki parçaya ayıralım. Perde pilavını pişireceğimiz kalıbın içini yağlayalım. Tabanına kabuğu soyulmuş olan bademleri dizelim. Büyük olan hamuru merdane ile açalım. Bunu kalıbın alt bölümüne serelim. Hamurun kenarları kalıbın kenarları kaplamalıdır. Bunun içine pişirdiğimiz sade pilav ve tavuk etlerini sırayla katlar şeklinde döşeyelim. Sonra diğer hamuru merdaneyle açarak, kalıbın üstünü kapalım. Hamurun kenarlarını iyice sıkıştıralım. Daha sonra hamurun üst kısmını kurumaması için yağlayalım. Eğer kalıbın kapağı varsa, üzeri kapatılabilir. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika pilavı pişirelim. Pişmiş olan pilavı geniş bir tepsinin içine ters çevirerek çıkartalım. Hamurun altında bulunan kızarmış bademlerin görüntüsü oldukça güzel oluyor. Perde pilavını konuklarımıza bu şekilde servis edelim. Daha sonra dilimleyerek, servis tabaklarına alabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }