Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta hem de daha lezzetli hale getirilmektedir. Pilav hazırlanırken ön hazırlıkların doğru yapılması, pişirilme yöntemlerine uyulması halinde zevkle tüketilebilir.
Pilav çeşitleri nelerdir?
Sebzeli pişirilen pilavlar: Sade pilavlara ilave edilen sebzelerle pişirilen çok değişik pilavlar bulunmaktadır. Bunlar domatesli pilav, patlıcanlı pilav, fasulye diblesi gibi isimlerle anılır. Sebzeli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;
Pilav iyi kalitede bir pirinçle hazırlanmalıdır.
Kabartılan pirinç yeteri kadar kavrulmalıdır.
Pirinç kavrulurken tahta kaşıkla tek yöne doğru karıştırılmalıdır.
Pirinç pişirilirken içine konulan su ölçüsü, pirinçle bire bir olmalıdır. Yani bir su bardağı pirinç için, bir su bardağı su kullanılmalıdır.
Pilav sebzeli pişirildiğinde, içine konulacak su tavuk ya da et suyu olabilir.
Pilavın içine koyulan sebzelerin pişme derecesi doğru ayarlanmalıdır.
Pilavın içinde kullanılan ıspanak, havuç gibi sebzelerin renkleri korunmak istenirse şoklama yöntemi uygulanmalıdır.
Birden fazla sebze pilav yapımında kullanılırsa, sebzelerin birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir.
Pişirilen sebzeli pilavlar, en az on dakika dinlendirilerek servis edilmelidir.
Pişirilen sebzeli pilavın, yemek menüsünde olan ana yemekle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.
Pilavlar daima taze ve sıcak olarak tüketilmelidir. Isıtılmak durumunda kalınırsa, mutlaka buharda ısıtma yöntemi kullanılmalıdır.
Hazırlanacak pilavların içinde bulunan sebzelerin pişirme yöntemine uyulmalıdır.
Etli pişirilen pilavlar: Osmanlı mutfağında, Doğu ve Güneydoğu mutfaklarında sıkça pişirilen etli pilavlar, kalorisi yüksek ve besleyicidir. Bu yörelerimizde ağırlıklı olarak hayvansal besinlerin tüketilmesi, pilavlarda da kendini göstermiştir. Yöresel olarak farklı etler kullanılarak yapılan en bilinen pilavlar hamsili pilav, tavuklu pilav, iç pilav, kuzu etli pilav gibi isimlerle anılmaktadır. İç pilavda kullanılan ciğerin dışında diğer bir sakatat çeşidi olan kellede pilavın içinde tercih edilir. Bu tür pilavlarda baharat çeşitleri de oldukça fazla kullanılmaktadır. Etli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında;
Pirinç tarif edildiği şekilde yıkanmalı ve kabartılmalıdır.
Etli pilavlarda sıkça kullanılan fıstık, badem gibi tohumlar iyi kavrulmalıdır.
Kuş üzümü kullanıldığında yıkanarak, ılık suda kabartılmalıdır.
Pilavda kullanılan etlerin sinirleri ve yağları temizlenmelidir.
Et ayrı pişirilecekse, iyi pişirilmelidir.
Pilavda kullanılan baharatlar, etlerle uyumlu olmalıdır.
Etli pilavların daha hafif olması için, tereyağını sıvı yağla karıştırarak kullanmaya dikkat edilmelidir.
Pişen pilav iyi demlendirilmelidir.
Servis aşamasında pilav güzel bir sunumla ikram edilmelidir.