Pilav nasıl yapılır, Türk mutfağında çok eski dönemlerden beri var olan pilav çeşitleri, Osmanlılar zamanında merasimlerde büyük porsiyonlar şeklinde ikram edilen yemeklerdi. Bulgur ve pirinçle yapılan pilavlar sofraların vazgeçilmez besinleri arasındadır. Pilavlar bazı hallerde ana öğün olarak, baz hallerde ise ene yemeğin yanına garnitür olarak ikram edilmektedir. Pilavların arasında en fazla tercih edilen sade olarak pişirilen pilavdır. Yapımı kolay gibi görünse de beceri ve tecrübe istemektedir. Pilavlar farklı yöntemler kullanılarak pişirilmektedir. Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin, pişme aşamasından önce bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Ayrıca iyi bir pilav pişirmek için, kaliteli bir pirinç seçilmelidir.
Pilav pişirilmeden önce yapılması gereken hazırlıklar nelerdir?
Ayıklanmış olan pirinç bir kaba konmalı ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar ılık su dökülmelidir.
Ilık suyun içine tuz konulmalıdır.
Pirinç bu suyun içinde en az yarım saat bekletilmelidir.
Pirinçler kabın içinde, akan suyun altında fazla karıştırılmadan yıkanmalıdır. Pirincin nişasta içermesi nedeniyle, tanelerin birbirine kolayca yapıştığı görülür. Bu yüzden bol miktarda ılık suyla yıkanmalıdır. Ayrıca çabuk kırılacağından, elle fazla karıştırılmamalıdır.
Pilav pişirme yöntemleri nelerdir?
Suya salma yöntemi: bu yöntemde ılık suyun içinde kabartılan pirinç, tencerede yağın kızdırılması, şehriyelerin kavrulması, tuzunun atılması ve içine et suyunun kaynar bir şekilde koyulmasından sonra, direkt olarak ölçülü suyun içine atılır ve pişirilir.
Kavurma yöntemi: bu yöntemde yine kabartılmış olan pirinçler süzülerek, tencerede kızdırılan yağın içinde kavrulur. Pirinçler kolay kırılabileceğinden, tahta bir kaşıkla tek yöne doğru karıştırılarak kavrulur. Pirinçler şeffaf bir hale geldiğinde, ölçüyle et suyu ve tuzu ilave edilir.
Haşlama ve süzme yöntemi: bu yöntemde pirinçler kendi miktarının 3-4 katı sıcak suda haşlanır. Diriliği yerindeyken sudan alınarak süzülür. Ardından tereyağı ile yağlanır.
Pişirme yöntemlerinin hepsinde kullanılan suyun tavuk ya da et suyu olması gerekir. Ayrıca ölçülü ve kaynayan et suyu olması gerekir. Pilav yapılırken kullanılan yağ, pilavın lezzetini etkileyen unsurlar arasındadır. Ülkemizde en fazla tercih edilen pilav pişirme yöntemi kavurma yöntemidir. Pişirilen sade pilavların yanında sebzeli ve etli olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede pilavların besleyiciliği ve lezzeti arttırılmaktadır.
Pilav pişirirken ölçüler ne olmalıdır?
Pişirilecek pilavda, kabartılan pirincin ölçüsüyle, suyun ölçüsü bire bir olmalıdır. Yani 1 su bardağı pirinç için, 1 su bardağı sıcak et suyu kullanılmalıdır. Pirinci önceden kabartma şartıyla ister kavurma yöntemini ister suya salma yöntemini kullanın, bire bir ölçü kullandığınızda tane tane ve lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz.