{ "title": "Şehriyeli Pilav", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/sehriyeli-pilav.jpg", "date": "21.01.2024 22:49:18", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Şehriyeli pilav: herkesin bildiği sofralarda sıkça yer alan bir pilav çeşididir. Türk mutfağında oldukça büyük öneme sahiptir. Klasikleşen tatlar arasında yer alır ve herkes tarafından çok sevilir. Şehriyeli pilav hem bulgurlu hem de pirinçli yapılabilmektedir. Ana yemeklerin yanında mutlaka kişilerin tercih ettiği şehriyeli pilav sofrada bulunmadığı anlarda eksikliğini herkese hissettiren bir yemektir. Besin değeri yüksektir. Çocukların severek yediği yemek öğünlerinde şehriyeli pilavın rolü büyüktür. Sofralarda genellikle misafir alımlarında ana yemekle beraber servis tabaklarında sunulmaktadır. Yapım aşamasında zaman kaybına neden olmaz pratik ve yapımı oldukça kolaydır. Zaman kısıtlılığı yaşadığınız günler de yarım saat içinde sofrada hazır bulundurabileceğiniz bir lezzettir. Sağlıklı ve iştah kabartıcı, doyurucu ve besleyicidir. Büyük, küçük yer yaştan insanın damak zevkine hitap etmektedir. Bugün ne yemek yapsam diye düşünen herkese şehriyeli pilav tavsiye ederiz.

Şehriyeli pilav için gerekli olan malzemeler
Şehriyeli pilav nasıl yapılır?

Pilav yapım aşamasına geçmeden önce bir çaydanlık içerisine bir miktar su kaynamaya bırakın. Bu arada bir süzgeç içerisinde pirinçleri yıkayın. Bol su ile pirinç suyunun bulanıklığı gidene kadar yıkayın. Ocağın bir bölümünde su kaynayana kadar sizde ocağın diğer bölümüne pilav tenceresini koyarak altını yakın. Pilav tenceresi içine tereyağı ve zeytinyağını koyarak eritin sonra eriyen yağ içerisine şahsiyeti ilave edin. Ocağın ateşi kısık iken şehriyeyi kavurun tereyağı yanmasın. Şehriyeyi ara ara karıştırın. Şehriyeler kahverengileşinceye kadar kavurun. Şehriye kahverengi olunca süzülen pirinci şehriye içerisine ilave edin ve 1-2 dakika kavurun. Sonra ocağın diğer bölümünde kaynayan suyu pirinç ve şehriye üzerine ilave edin. Tuzunu da ilave ettikten sonra 2 kere karıştırın. Artık pilavın kapağını kapatarak ocağın altını kısın. Pirinçler suyu çekince ocağın altını kapatarak pilavı dinlenmeye bırakın. Pilav dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz. Şehriyeli pilav hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }