{ "title": "Tereyağlı Pilav", "image": "https://www.pilavtarifleri.gen.tr/images/tereyagli-pilav.jpg", "date": "19.01.2024 11:07:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tereyağlı Pilav, herkes tarafından oldukça sevilen ve sıklıkla tüketilen bir yemektir. Farklı yağ kullanılarak birbirinden farklı şekillerde pilavlar yapılabilir. Örneğin sıvı yağ, zeytinyağı ya da margarin kullanılabilir. Fakat tereyağlı pilav aralarında en lezzetli olanıdır. Lezzetinin yanı sıra pilavın kokusu da çok güzeldir. Tereyağlı pilav son derece kolay bir şekilde yapılabilen bir yemek türüdür. Ayrıca pilavın da kendi içinde çeşitleri vardır. Bunlar bulgur pilavı, pirinç pilavı, meyhane pilavı, soslu pilav, sebzeli pilav, şehriyeli veya erişteli pilav olarak örneklendirilebilir. Biz bu tarifimizde pirinç pilavını yapacağız. Pilav yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece oldukça lezzetli pilavlar elde edilir. Pirinç ve su ayarı mutlaka iyi ayarlanmalıdır. Eğer pirinçler önce ıslatılacak ve daha sonra pilav yapılacaksa su oranı pirinç ve şehriye ölçüsü kadar olmalıdır. Aksi taktirde pilav lapa ya da kıtır olacaktır. Ayrıca pirinçlerin mutlaka önceden ıslatılması gerekir. Özellikle birkaç saat önceden su içerisinde ıslatılan pirinçler ile daha yumuşak ve daha lezzetli pilavlar yapılır. Pilav her türlü yemeğin yanında tercih edilebilir. Her yemeğe uyumu tartışılmazdır. İster et, sebze, tavuk yemekleri olsun ister ızgara ya da fırın yemekleri olsun fark etmez pilav her şekilde kullanılabilir.

Tereyağlı Pilav İçin Gerekli Malzemeleri
Tereyağlı Pilav Nasıl Yapılır?

Tereyağlı pilav tarifinde öncelikle olarak pirinçler ıslatılmalıdır. Pirinçler iyice yıkandıktan sonra derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine pirinçleri geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilerek bir kenarda bekletilir. Pirinçlerin bu şekilde yaklaşık 20-25 dakika beklemesi yeterli olacaktır. Bu süre bitiminde pirinçler süzgeçten geçirilerek sularının süzülmesi için beklenir. Bu esnada geniş bir tencere içerisine tereyağı eklenerek ocağa konulur. Tereyağı eridikten sonra içerisine arpa şehriyeler eklenir. Arpa şehriyeler bir süre boyunca rengi kahverengini alana kadar kavrulur. Arpa şehriye kavrulduktan sonra içerisine pirinçler ilave edilir. Pirinçler arpa şehriyelerle birlikte birkaç dakika kavrulur. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca tuz ilave edilir. Üzerine sıcak suda eklenerek pirinçler son bir kez karıştırılır. Tercihe göre tavuk suyu ya da et suyu da kullanılabilir. Bunları temin edemeyenler marketlerde hazır olarak satılan bulyonları da tercih edebilir. Pirinçler karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı buhar çıkışını engellemeyecek şekilde kapatılır. Pilav, tencerenin kapağı hiç açılmadan ve karıştırılmadan pişirilir. Pilav suyunu çekip üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. Pilavın servis yapılmadan önce 10-15 dakika kadar demlenmesi gerekir. Bunun için pilavın üzerine kâğıt havlu örtülebilir. Demlenen tereyağlı pilav artık servis için hazırdır. Servis tabağına alınan pilav ana yemeklerin yanında sıcak olarak servis yapılabilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }