Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvanması ve hamura bademle şekiller verilmesiyle hazırlanır. Yörede perde pilavı eski dönemlerde, pirincin keklik ya da tavukla hazırlanan pilavın hamurun içine yerleştirildiği ve tencerenin kapak kısmının da hamurla sıvanarak, kor ateşte pişirilmesiyle hazırlanırdı.
Ancak perde pilavı günümüzde fırınlarda pişirilmektedir. Pişmiş olan pilav tepsiye ters çevrilerek çıkartılır ve servis edilir. Dışı nar gibi kızaran pilav, hamurun içinde gizlendiğinden, perde pilavı adıyla anılmıştır. Dilerseniz birlikte bizde bu güzel pilavı hazırlamaya çalışalım.

Perde pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tavuk suyu
  • 4 adet yumurta
  • Çay kaşığının ucuyla karbonat
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı badem
  • Arzu edilen baharatlar
  • Yarım kg elenmiş un
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeterince tuz

Perde pilavı nasıl yapılır?


Pilavı hazırlamak için, tavuğu bir tencereye koyarak haşlayalım. Haşlanan tavuğun lezzetini arttırmak için, daha sonra fırında kızartalım. Malzemelerimizden kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ılık suda bekletelim.
Bademi de ılık suya koyarak, kabardığında kabuklarını soyalım. Şimdi pilavımızı pişirelim. Tencerede tereyağını eritelim. Ardından ılık suda kabarttığımız pirinçleri süzelim. Bunları tereyağına atalım ve pirinçler şeffaf bir hale gelene kadar kavuralım. Daha sonra tavuk suyunu sıcak olarak ilave edelim. Tuzunu da ilave ettiğimiz pilavın altını kısarak, pilavı pişirelim. Biz sade bir pilav hazırlıyoruz. Sizler isterseniz ciğer koymadan, iç pilav gibi yapabilirsiniz. Suyunu çeken pilavı demlenmesi için üzerine temiz bir bez örterek kenara alalım. Bizde hamuru hazırlamaya başlayalım. Un, yumurta, karbonat, yoğurt, tuz ve tavuk suyunu karıştırarak, hamuru yoğuralım. Hamuru on dakika kadar dinlendirelim. Hamuru biri daha büyük olmak üzere iki parçaya ayıralım. Perde pilavını pişireceğimiz kalıbın içini yağlayalım. Tabanına kabuğu soyulmuş olan bademleri dizelim. Büyük olan hamuru merdane ile açalım. Bunu kalıbın alt bölümüne serelim. Hamurun kenarları kalıbın kenarları kaplamalıdır. Bunun içine pişirdiğimiz sade pilav ve tavuk etlerini sırayla katlar şeklinde döşeyelim. Sonra diğer hamuru merdaneyle açarak, kalıbın üstünü kapalım. Hamurun kenarlarını iyice sıkıştıralım. Daha sonra hamurun üst kısmını kurumaması için yağlayalım. Eğer kalıbın kapağı varsa, üzeri kapatılabilir. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika pilavı pişirelim. Pişmiş olan pilavı geniş bir tepsinin içine ters çevirerek çıkartalım. Hamurun altında bulunan kızarmış bademlerin görüntüsü oldukça güzel oluyor. Perde pilavını konuklarımıza bu şekilde servis edelim. Daha sonra dilimleyerek, servis tabaklarına alabiliriz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 10:19:22
Perde Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Perde Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Perde Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

Arpa Şehriye Pilavı

Arpa şehriye pilavı, farklı pilav türlerini denemeyi sevenler için tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir tariftir. Ana malzemesi arpa şehriye olan pilavın...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024