Divriği pilavı, İç Anadolu bölgemizde Sivas yöresine ait bir pilav türüdür. Yöresel pilav tariflerimiz genellikle doyurucu malzemelerle hazırlanmaktadır. Bu pilav tarifinde de yine et, nohut, kuş üzümü gibi malzemelere ağırlık verilmiş. Oldukça doyurucu pilav tariflerinden biridir. Yörenin damak tadını yansıtmaktadır. Yörede özel günlerde sıkça yapılan ve sevilen bir pilavdır.
Pilav yörede geleneksel hale gelmiş ve her yıl adına şenlikler düzenlenmektedir. Bu geleneksel pilavı beğeneceğinizi umuyor, pişirmenizi öneriyoruz. Pilavı hazırlarken yine her zamanki gibi pirinçleri ılık suda kabartacaksınız. İçinde kullanacağınız kuzu etinin fazla sinirli olmamasına, mümkünse but etinden olmasına dikkat edin. Etin pişince yumuşak olması gerekiyor. Pilavın sıcak olarak servis edilmesi çok önemli, aradığınız lezzeti bu şekilde yakalayabilirsiniz. Şimdi sizler için hazırladığımız pilavın tarifini verelim.
Divriği pilavı için gerekli olan malzemeler
3 su bardağı pilavlık baldo pirinç
3 su bardağı sıcak et suyu
300 gram küçük doğranmış kuşbaşı kuzu eti (Tercihen but etinden)
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay bardağı kuş üzüm
100 gram tereyağı
Yeterince tuz, yeni bahar ve karabiber
Arzuya göre çam fıstığı ya da kabuğu soyulmuş badem
Divriği pilavı nasıl yapılır?
Pirinci yıkayarak, içine limon suyu ve tuzun ilave edildiği ılık suda yarım saat bekletin.
Bu arada kuş üzümlerini yıkayarak kabarması için ılık suyun içine koyun. Şimdi badem kullanacaksanız az miktarda tereyağı ile küçük bir tavada kavurun. Pilav tenceresinin içinde doğranmış kuru soğanları kavurun. İçine küçük doğranmış kuzu etlerini kavurun. Et suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Daha sonra içine kavrulan bademleri, kuş üzümlerini, baharatları ve tuzu atın. Haşlanmış nohutları da ilave edin. En son sıcak et suyunu ilave edin. Ardından pirinçlerin suyunu süzerek, kaynayan malzemelerin içine ilave edin. Ateşin altını kısarak, pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Pilavı ateşten indirerek tencerenin üzerine temiz bir bez örtün. Bu şekilde pilavı on dakika kadar dinlendirin. Daha sonra servis tabağına aldığınız pilavı konuklarınıza sıcak olarak ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 13:05:01
Divriği Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler bblam Sivasta oturuyor yanına tatil için gittim bize Divriği pilavı pişirmişti çok beğendim. Eve gelip ben de pişirmek istedim ama kuşbaşı etim yoktu. Acaba kuşbaşı et yerine kıyma koysam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Kadriye . 02.09.2018
Ecmel : Merhaba, kadriye hanım divriği pilavına en çok yakışan şeylerden birisidir kuş başı et tabiki evinizde yoksa kıymayla deneyebilirsiniz, ama kuş başı etinin verdiği lezzeti kıyma vermeyebilir. 13.09.2018 13:10:14
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024