Kapama Pilav

Kapama pilav, çoğu zaman ana yemek olarak servis edilen lezzetli bir pilav türüdür. Hazırlanan pilav yörelere göre farklı şekillerde yapılmaktadır. İçinde kullanılan malzeme tavuk, kıyma, kuzu eti ya da dana eti olabilir. Bazı yörelerde etlerle birlikte sebzeler kullanılabilir. İçine soğan, domates, salça gibi malzemeler katılabilir. Ülkemizde de pek çok yörede pişirilen en eski pilav çeşitlerinden biridir.
Pilava kapama denmesinin sebebi, eski yıllarda fırına konurken sinilerin üzerini kapatmaya yarayan özel bir kapak yerleştirilmesindendir. Bu kapak üzerine konulan odun koru ile pilav hem alttan hem de üstten pişirilmekteydi. Bu nedenle pilav kapama olarak anılmaktadır. Hala bazı yörelerde pilav pişirilirken, testi adı verilen çömlekler kullanılmaktadır. Etin üzerine kapatılan çömlek, eski dönemlerdeki gibi kapama pilavı hazırlanabilmesini sağlamaktadır. Hazırlanan pilavın kemikli etle hazırlanması tavsiye edilmektedir. Dilerseniz pilavın içine karabiber ilavesi yapabilirsiniz. Bu pilavın zengin içeriğinin olması nedeniyle, yörelerde kış aylarında daha sık pişirildiği görülmektedir. Yanında genellikle hoşaf, bazlama ve turşu ikramı yapılır. Sizlere tavuk etiyle hazırlanan bir kapama pilav tarifi hazırladık. Dilerseniz pilavı hep birlikte hazırlamaya başlayalım.

Kapama pilav için gerekli olan malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 8 adet tavuk incik
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Kapama pilav nasıl yapılır?


Pilav hazırlığına tavuk incikleri yıkayarak başlayalım.
Bir tencerenin içine soğuk su ve tavuk incikleri koyalım. Suya tuz ilave ederek, yaklaşık olarak yarım saat pişirelim. Bu arada pirinci akan suda yıkayarak, nişastasını akıtalım. Kapama pilavı pişireceğimiz tepsinin içine tereyağını kayarak, pirinçleri 4-5 dakika kadar kavuralım. İçine karabiber, tuz ilave edelim. Pirinci tepsinin içine güzelce yayalım. Her taraf eşit kalınlıkta olmalıdır. Üzerine haşlanan tavuk incikleri aralıklı olarak yerleştirelim. Tavukları kaynattığımız tavuk suyundan 4 bardak suyu sıcak olarak tepsiye dökelim. Fırınınızı yüksek ısıya ayarlayarak, yaklaşık olarak kırk beş dakika pilavı pişirin. Pişirirken pirinçler suyunu çekmelidir. Pilavınızı fırının içinde 15 dakika kadar demlendirin. Tabi fırını kapattıktan sonra bunu yapmalısınız. Ardından konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 02:58:48
Kapama Pilav ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kapama Pilav Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kapama Pilav"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024