Kavurmalı pilav, düğünlerde ve bayramlarda sıkça yapılan pilav türlerinden biridir. Çoğu yöremizde düğün pilavı olarak anılan bu tarif, tek başına bile servis edilecek özelliklere sahiptir. Tane tane olmuş bir pilavın üzerinde sunulan kavurma etle birlikte yenilen lezzetli tarifler arasında yer alır. Pilavın doğru bir şekilde pişirilmesi elbette pilavın lezzetini açığa çıkarmaktadır.
Bu pilav genellikle suya salma yöntemi kullanılarak yapılır. Fakat yine önceden pirincin kabartılması gerekiyor. Bu şekilde yine lezzetli bir pilav yiyebiliyorsunuz. Pilavınızın güzel olması için doğru yıkayarak nişastasından arındırmanız gerekir. Nişastası üzerine kaldığında pilavınız yapış yapış olacaktır. Bu nedenle kabartmandan önce pirinci akan suyun altında yıkamalısınız. Bunu dışında pilavın kavurmasını iyi pişirmelisiniz. Etin yumuşak yerinden aldığınız kuşbaşı et sinirsiz olmalıdır. Bunlara dikkat edildiği sürece pilavınız tam kıvamında olacaktır. Sizler için hazırladığımız kavurmalı, isterseniz pilavı birlikte pişirelim.
Kavurmalı pilav için gerekli olan malzemeler
Kavurması için
1 kg kuşbaşı dana eti
2 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz ve karabiber
Pilavı için
2 su bardağı pilavlık pirinç
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı sıcak et suyu
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz
Kavurmalı pilav nasıl yapılır?
Pilavın önce kavurmasını pişirmeye başlayalım.
Bu arada pirinçleri yıkayarak, ılık ve tuzlu suya kabarması için koyalım. Aynı şekilde kuş üzümlerini de ılık suyun içine koyalım. Kuşbaşı etleri uygun bir tencereye koyarak, suyunu salıp pişmesi için kısık ateşe koyuyoruz. Etler suyunu çekince üzerine etleri örtecek kadar su ilave ediyoruz. Bu şekilde yine kısık ateşte en az 1,5 saat daha etlerin pişmesini bekliyoruz. Etler iyice yumuşadıktan sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini koyarak, etleri güzelce kavuruyoruz. Pilav tenceresinde tereyağını eritin. İçine sıcak et suyunu ve suyu sıcak olarak koyun. İçine haşlanmış nohudu, tuzu, kabarmış olan kuş üzümlerini atın. En son pirinçleri süzüp içine koyun. Ateşin altını kısarak pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Ardından üzerine kâğıt havlu örtün. Bu şekilde dinlendirilmiş pilavın üzerine kavurma eti koyarak, konuklarınıza sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.
21.01.2024 05:20:28
Kavurmalı Pilav ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kavurmalı pilav yapılırken pişen etler pilavınn haricinde mi pişiriliyor yoksa birlikte pirinçle birlikte mi pişiyor? Yemek konusunda pek iyi olmadığım için bu gibi durumlar çok ilgimi çekiyor. Şeniz . 01.09.2018
Özertem : merhaba, kavurmalı pilavlarda etlerin her zaman ayrı olarak pişirilmesi yani pirinç ve sudan önce tencerede pişmiş olması gerekir. o nedenle pilavı yapacağınız tencerede öncelikle et kendi suyu ile iyice pişirilmelidir. suyunu çektikten sonra yağ ilave edilerek pirinç ve gerekli miktarda su eklenerek tuzu eklenir ve afiyetle yenir. 28.09.2018 16:16:35
Hacer : Kavurmalı pilav hazırlanırken et ve pirinç ayrı ayrı pişirilmektedir. Bunun temel nedeniyse et ve pirincin pişirilme sürelerinin birbirinden farklı olmasıdır. Et haşlanır ve kavrulduktan sonra bir kenarda bekletilir. Akabinde pirinç suyunu çekmeye yakın kavurma eklenerek pişirilme işlemi tamamlanmış olur. 11.09.2018 10:50:48
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024