Kuru Pilav
Kuru pilav, Pirinç pilavının üzerine kuru fasulye konmasıyla servis edilen kuru pilav muhteşem Türk mutfağının önemli lezzetlerinden. Sanıyorum ki yediden yetmişe kuru pilav yemeyen sevmeyen pek azdır. Akşam yemeklerinde ev ortamında hazırlanıp tüketebileceği gibi, bildiğiniz köklü geçmişi olan denenmiş yerlerde yenebilecek sokak lezzetleri arasındadır.
Malzemeleri seçerken çabuk pişen ve kolay yumuşayan kuru fasulye seçmeye dikkat edin. Kuru pilav yapım aşamasına geçelim,
Kuru pilav için gerekli malzemeler- 2 Su bardağı Kuru fasulye,
- 2 Adet kuru soğan,
- 2 Adet domates,
- 2 Adet sivri biber,
- 100 gram yağlı kıyma,
- Sıvıyağ,
- Salça,
- Karabiber,
- Pul biber,
- Tuz ve su.
Pilav için gerekli malzemeler- 2 su bardağı piriç,
- 4 su bardağı su,
- Yarım çay bardağı şehriye,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- Tuz.
Kuru pilav nasıl yapılır?
Öncelikle kuru fasulye yine akşam üzerini iki parmak kadar geçecek kadar soğuk su ekleyerek ıslatmanız gerekir. Aynı gün ıslanmadan kuru fasulye pişirmeye çalışmak iyi bir fikir değildir. Derin bir tencere içerisinde pişirmeye mümkün. Daha pratik olarak tütüklü tencerede kullanabilirsiniz. Fasulyeyi yumuşayıncaya kadar haşlayıp suyunu süzün. Bu fasulyenin gazını su ile atılmasını sağlar ve rahatsızlık hissi vermez. Tencerenin içerisine kuru soğanları ve biberleri olabildiğince küçük doğrayın.
Sıvı yağ ekleyin ve kavurun. İçerisine kıymayı da ekleyin ve ara ara karıştırarak kavurun. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine ilave edin. Bir kaşık domates salçası yeterli olacaktır. Üzerine haşlayıp süzdüğünüz fasulyeyi, tuzu, karabiber ve Pul biberi ekleyin. Üzerini iki parmak kadar geçecek su ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte özleşinceye kadar pişirin. Bu esnada pilavın yapılışına geçelim. Pirinci ayıklayın ve nişastası çıkıncaya kadar suda yıkayın ve süzülmeye bırakın. Tencere içerisine önce sıvıyağ ve şehriyeler ilave edin. Rengi kızarıncaya kadar pişirin. Sonrasında tereyağı ve pirinci ekleyip karıştırın. Yeterli miktarda tuz ve kaynamış suyu ilave edin. Altı kısık ateşte suyunu çekince ye kadar pişirin. Pişen pilavın ağzına kâğıt havlu koyarak dinlendirin. Şimdi yemeğin kuru pilav olma aşamasına geldik. Servis esnasında tabağa pilav koyun. Üzerine kuru fasulye gezdirin. İşte kuru pilav hazır. Yanında soğan, cacık ya da acı biber turşusuyla servis edebilirsiniz. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
21.01.2024 06:00:09
Kuru Pilav ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|