Maklube Pilavı

Maklube pilavı, Arapların yemek kültüründen gelmiş olan, ülkemizin doğu şehirlerinde daha fazla yapılan lezzetli bir pilav tarifidir. Pişirilen pilav kalabalık gruplar halinde tüketilir. Farklı şekillerde yapılan pilavın aslı kuzu eti, badem ve çam fıtığı ile hazırlanmış olan halidir. Ayrıca kullanılan baharatlar açısından da zengin bir pilavdır.
Büyük bir tepsiye yerleştirilen pilav, yanında salata ve yoğurtla birlikte servis edilir. İçinde kullanılan patates, havuç gibi malzemelerde pilavı zenginleştirmektedir. Bu pilavın hem lezzetine hem görünümüne önem verilmelidir. İsterseniz bu güzel pilav tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım.

Maklube pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 4 su bardağı baldo pirinç
  • 4,5 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 kg kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 kahve fincanı kabuğu soyulmuş badem
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Kızartma için sıvı yağ

Maklube nasıl yapılır?


Pilavın yapımı sizi biraz uğraştıracağından, yapılacak işlemleri sırayla yapmalısınız. Önce pirinçleri akan suyla yıkayarak, ılık ve tuzlu suda kabartmaya bırakın. Bu arada kuşbaşı etleri bir tencereye koyarak haşlamaya başlayın. Etiniz iyice pişince suyunu süzerek, etleri ayırın.
Patatesleri yuvarlak halka şeklinde doğrayın. Bunları tavanın içinde kızartın. Havucu da yuvarlak doğrayarak, aynı yağda kızartalım. Pilav tenceresinin içinde pirinçleri süzerek, sızma zeytinyağında kavuralım. Pirinçler mat beyaz renkte olana kadar kavurmaya devam edin. Şimdi kavrulan pirinçleri ayrı bir yere alalım. Tencerenin altına etlerin bir kısmını döşeyelim. Sonra kavrulmuş pirinçleri üzerine koyalım. Ardından kuru soğanları halka biçiminde doğrayarak, pirinçlerin üzerine yerleştirin. Bunun üzerine kızarttığınız patatesleri ve havuçları yerleştirin. En üst kısmına bir tavanın içinde kavurduğunuz bademleri, çam fıstıklarını ve kalan etleri yerleştirin. Tencereye en son olarak tuzunu ve et suyunu ilave edin. Pilavı kısık ateşin üzerinde pişirmeye başlayın. Pişen pilavın üzerine kâğıt havlu kapatarak demlendirin. Pilav pişirmek için kullandığınız tencere fazla yayvan olmamalıdır. Pilavı tepsinin içine ters çevireceğinizden dolayı uygun bir tencere olmalıdır. Demlenmiş olan pilavı geniş bir tepsinin içine tencereyi ters kapatarak, kalp gibi çıkarın. Pilavın kenarlarındaki boşluklara salata ve yoğurt yerleştirerek, konuklarınıza ikram ediniz. Gördüğünüz gibi Maklube pilavı hem görsel olarak hem de lezzet olarak çok güzel oldu.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:49:18
Maklube Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maklube Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024