Mengen Pilavı

Mengen pilavı, Bolu mutfağına ait cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir tariftir. Etli yapılan pilavlar içinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen gecelerde ana yemeklerde mutlaka yer alan bu pilavı sizlerde beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını sizlere en güzel anlatan tariflerden birisidir.
Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı, malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz mengen pilavını birlikte pişirelim.

Mengen pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 250 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 150 gram mantar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3,5 su bardağı et suyu
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dere otu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı

Mengen pilavı nasıl yapılır?


Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın.
Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıncaya çekinceye kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıydığınız mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dere otunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız mengen pilavını konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 08:19:08
Mengen Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mengen Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mengen Pilavı"
birçok pilav çeşidini hem kendim yaptım hem de dışarıda yiyerek denedim ama hiç mengen pilavını yemedim. Bu pilavı ilk olarak restoranda denemek istiyorum. Sonrasında ise hoşuma giderse evdede bu yemeği yaparak aileme yedireceğim. Evde yapılışı kolay mıdır?
Kıncal . 26.09.2018 01:47:30

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024