Özbek Pilavı

Özbek pilavı, kendine has lezzetiyle farklı şekillerde pişirilen lezzetli bir pilav tarifidir. Pilav Özbekistan'da bile farklı şekillerde ve değişik malzemelerle pişirilmektedir. Pilavın içinde koyun etinden, kaz eti, beyaz et, balık eti gibi et çeşitleri kullanılmaktadır. Bu pilav yörede aş olarak anılmaktadır. Davet sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır.
Pilavın içinde kullanılan en önemli baharat zire'dir. Zire kimyonun öğütülmeden önceki halidir. Bunu aktarlardan tane karabiber aldığınız gibi, tane kimyon olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca pilavı hazırlarken, bulabilirseniz kırmızı pirinç olarak adlandırılan kırmızı çizgili pirinç kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde pilavın daha lezzetli olacağını söyleyebiliriz. Ülkemizde Hatay yöresinde yetişmektedir. Büyük maketlerde bu pirinç bulunabiliyor. Bulamazsanız baldo pirinçle hazırlayabilirsiniz. Ayrıca pilavın içinde kullandığınız havuçların miktarı ya pirincin yarısı kadar olmalı ya da etin miktarına eşit olmalıdır. Pilavda havuç ve pirinç birbiriyle bütünleşmelidir. Şimdi birlikte Özbekistan'ın geleneksel pilavı olan özbek pilavını hazırlamaya başlayalım.

Özbek pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 300 gram dana eti
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 adet kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Etleri kızartmak için sıvı yağ (1-1,5 çay bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı zire baharatı (Tane kimyon)
  • Yeteri kadar tuz

Özbek pilavı nasıl yapılır?


Pilavı hazırlayabilmek için, dana etini iri parçalara doğruyoruz.
Bunları bol yağın içinde tencerede kızartıyoruz. Etleri yağın içindeyken, piyazlık olarak doğradığımız kuru soğanları içine atarak, pişirmeye devam ediyoruz. Bunlar pişerken, havuçları kibrit boyutlarında doğrayarak içine atıyoruz. Malzemelerin hepsini sotelemeye devam ediyoruz. Daha sonra tencerenin içine biraz sıcak su ilave ediyoruz. Sarımsakları, tuzu ve zire baharatı içine atıyoruz. Bir süre bu şekilde malzemeleri pişiyoruz. Bu esnada pirinci yıkayarak, ılık ve tuzlu suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzerek, pirinçleri tencerenin içindeki malzemelere ilave edin. Pilavın suyu pirinçlerin 1-1,5 cm üzerine kadar çıkmalıdır. Tencerede su eksikse tamamlayabilirsiniz. Bu pilavı hiç karıştırmadan pişirmelisiniz. Malzemeler pilavın altında kalmalıdır. Pişince isterseniz pilavı ters çevirerek, güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Pilavı kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen pilavı servis tabaklarına alarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 18:34:50
Özbek Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Özbek Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Özbek Pilavı"
Soğanları doğradıktan sonra havuçları eklememiz gerektiği yazılmış tarifte. Oysaki havuçları sona doğru eklememiz gerekmiyor mu? Bu konuda yanlış mı biliyorum acaba? Bilgi verirseniz sevinirim arkadaşlar.
Melisa . 29.09.2018 00:36:40

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024