Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta hem de daha lezzetli hale getirilmektedir. Pilav hazırlanırken ön hazırlıkların doğru yapılması, pişirilme yöntemlerine uyulması halinde zevkle tüketilebilir.

Pilav çeşitleri nelerdir?


Sebzeli pişirilen pilavlar: Sade pilavlara ilave edilen sebzelerle pişirilen çok değişik pilavlar bulunmaktadır. Bunlar domatesli pilav, patlıcanlı pilav, fasulye diblesi gibi isimlerle anılır. Sebzeli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;
  • Pilav iyi kalitede bir pirinçle hazırlanmalıdır.
  • Kabartılan pirinç yeteri kadar kavrulmalıdır.
  • Pirinç kavrulurken tahta kaşıkla tek yöne doğru karıştırılmalıdır.
  • Pirinç pişirilirken içine konulan su ölçüsü, pirinçle bire bir olmalıdır. Yani bir su bardağı pirinç için, bir su bardağı su kullanılmalıdır.
  • Pilav sebzeli pişirildiğinde, içine konulacak su tavuk ya da et suyu olabilir.
  • Pilavın içine koyulan sebzelerin pişme derecesi doğru ayarlanmalıdır.
  • Pilavın içinde kullanılan ıspanak, havuç gibi sebzelerin renkleri korunmak istenirse şoklama yöntemi uygulanmalıdır.
  • Birden fazla sebze pilav yapımında kullanılırsa, sebzelerin birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir.
  • Pişirilen sebzeli pilavlar, en az on dakika dinlendirilerek servis edilmelidir.
  • Pişirilen sebzeli pilavın, yemek menüsünde olan ana yemekle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Pilavlar daima taze ve sıcak olarak tüketilmelidir. Isıtılmak durumunda kalınırsa, mutlaka buharda ısıtma yöntemi kullanılmalıdır.
  • Hazırlanacak pilavların içinde bulunan sebzelerin pişirme yöntemine uyulmalıdır.
Etli pişirilen pilavlar: Osmanlı mutfağında, Doğu ve Güneydoğu mutfaklarında sıkça pişirilen etli pilavlar, kalorisi yüksek ve besleyicidir. Bu yörelerimizde ağırlıklı olarak hayvansal besinlerin tüketilmesi, pilavlarda da kendini göstermiştir. Yöresel olarak farklı etler kullanılarak yapılan en bilinen pilavlar hamsili pilav, tavuklu pilav, iç pilav, kuzu etli pilav gibi isimlerle anılmaktadır. İç pilavda kullanılan ciğerin dışında diğer bir sakatat çeşidi olan kellede pilavın içinde tercih edilir. Bu tür pilavlarda baharat çeşitleri de oldukça fazla kullanılmaktadır. Etli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında;
  • Pirinç tarif edildiği şekilde yıkanmalı ve kabartılmalıdır.
  • Etli pilavlarda sıkça kullanılan fıstık, badem gibi tohumlar iyi kavrulmalıdır.
  • Kuş üzümü kullanıldığında yıkanarak, ılık suda kabartılmalıdır.
  • Pilavda kullanılan etlerin sinirleri ve yağları temizlenmelidir.
  • Et ayrı pişirilecekse, iyi pişirilmelidir.
  • Pilavda kullanılan baharatlar, etlerle uyumlu olmalıdır.
  • Etli pilavların daha hafif olması için, tereyağını sıvı yağla karıştırarak kullanmaya dikkat edilmelidir.
  • Pişen pilav iyi demlendirilmelidir.
  • Servis aşamasında pilav güzel bir sunumla ikram edilmelidir.

18.01.2024 23:17:07
Pilav Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pilav Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pilav Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

Arpa Şehriye Pilavı

Arpa şehriye pilavı, farklı pilav türlerini denemeyi sevenler için tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir tariftir. Ana malzemesi arpa şehriye olan pilavın...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024