Salçalı Pilav

Salçalı pilav: köy yemeklerinin meşhur pilav çeşididir. Tarihi çok eskilere dayanan bir pilavdır. Geçmişten günümüze kadar hala sevilerek ve beğenilerek yenen bir yemektir. Klasikleşmesine rağmen hala mutfaklarda sıkça yapılan ve lezzetine doyamadığımız bir pilav çeşidi olan salçalı pilav sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Salçalı pilav yemek kültürümüzde bulunan en köklü yemekler arasında yer almaktadır.
Misafir alımlarında, arkadaş toplantılarında, yemek davetlerinde ana yemeği tamamlamak adına sofralardan eksik edilmeyen pilav çeşitleri arasında yer almaktadır. Yapımı oldukça kolay olan salçalı pilav, kısa sürede sofralarda yer alan, fazla emek istemeyen, emeksiz olmasına rağmen lezzetinden bir şey kaybetmeyen bir yemektir. Yaz, kış her mevsim günlük öğünlerde sıkça yediğimiz salçalı pilav besin değeri yüksek ve sağlığa faydalı bir yemektir. Sizde ana yemek yanına bir pilav türü arıyorsanız salçalı pilav tercih etmenizi öneririz.

Salçalı pilav için gerekli malzemeler

  • 1 kâse pilavlık iri bulgur
  • 2 tane orta boy domates
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam tuz

Salçalı pilav nasıl yapılır?


Salçalı pilav yapmak için öncelikle soğanları küçük ve ince bir şekilde doğrayın.
Pilavlık tencerenizi alın ve ocağın altını açın. İçine tereyağı ve zeytinyağını ekleyin. Doğranmış soğanı yağların içine ilave edin ve kavurmaya başlayın. Bu arada yeşil biberleri de ince doğrayın ve soğanın içine ilave edin. Beraber soğan pembeleşene kadar ara ara karıştırarak kavurun. Soğan ve biber kavrulduktan sonra biber salçasını ve domates salçasını soğan içine ekleyin 1-2 dakika salçada kavrulduktan sonra domatesleri karışım içine rendeleyin. Kısık ateşte biraz karışımı pişirin. Sonrasında pilavın suyunu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Pilav suyu kaynayınca iri pilavlık bulguru kaynayan su içeriğsiğne ilave edin. Son olarak tuzunu da ekleyerek 1-2 kez karıştırın. Artık tencerenin kapağını kapatarak ocağın ateşini kısık bir dereceye getirebilirsiniz. Bulgur suyunu çekene kadar pilavı karıştırmayın. Pilav suyunu çekerek pişince ocağın altını kapatarak pilavı dinlenmeye bırakın. Belli bir süre dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz. Salçalı pilav hazır. Herkese afiyet olsun.
19.01.2024 01:33:49
Salçalı Pilav ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salçalı Pilav Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Salçalı Pilav"
Salçalı pilav, ülkemizde olmazsa olmazlardan biri haline gelmiş ve yapılışı bir o kadar kolay olan yemeklerden biridir. Sizce misafirlerime salçalı pilavın yanında hangi yemeği yaparsam bu yemeğe yakıştırabilirim?
Aysev . 31.08.2018

4 Kişilik Pilav Tarifi

4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın ...
Devamını Oku

2 Kişilik Pilav Tarifi

2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 ki...
Devamını Oku

Bulyonlu Pilav

Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya ta...
Devamını Oku

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler...
Devamını Oku

Güveçte Bulgur Pilavı

Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güv...
Devamını Oku

Fıstıklı Üzümlü Pilav

Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı...
Devamını Oku

Dövme Pilavı

Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olar...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Pilavı

Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuld...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Pilav

Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişire...
Devamını Oku

Kırmızı Mercimek Pilavı

Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağıl...
Devamını Oku

Etli Perde Pilavı

Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel ...
Devamını Oku

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olara...
Devamını Oku

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altınd...
Devamını Oku

Ciğerli Pilav

Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli y...
Devamını Oku

Tavuklu Nohutlu Pilav

Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başına ...
Devamını Oku

Nohutlu Pilav

Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında don...
Devamını Oku

Perde Pilavı

Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sıvan...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, Tahıl grubunda yer alan ve geleneksel Anadolu gıdası olan bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynaklarından biridir. Dolayısıyla sofra...
Devamını Oku

Büryan Pilavı

Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bulg...
Devamını Oku

Çerkez Pilavı

Çerkez pilavı, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile hazırlanan lezzetli bir pilav türüdür. Üzerine ceviz ve tereyağıyla hazırlanan malzemesiyle zevkle tük...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024