Kepekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Kepekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, beyaz pirinç pilavına göre tat ve besin değeri açısından farklılık gösterir. Kepekli pirinç, beyaz pirince nazaran daha uzun bir pişme süresine sahiptir. Ayrıca, kepekli pirinç tüketimi beyaz pirince göre daha sağlıklıdır. Diyet yapanlar için de ideal bir seçenektir. Kepekli pirinçle yapılan pilavlar, beyaz pirinçle yapılan pilavlar gibi çeşitli malzemelerle zenginleştirilebilir. Örneğin; şehriyeli, domatesli, etli, patlıcanlı, nohutlu veya sebzeli olarak hazırlanabilir. Kepekli pirinç pilavı, besin değeri açısından daha zengin bir seçenektir.

Ayrıca, pirinç pilavı, birçok doğu memleketinin temel gıdalarından biridir. Hindistan, Japonya, Amerika, Çin ve Mısır gibi ülkeler, pirinç üretiminde önde gelen ülkelerdir. Türkiye'de pirinç, pahalı bir gıda maddesi olarak kabul edilse de sofraların vazgeçilmez bir parçasıdır. Türkiye'de pirincin pahalı olmasının sebepleri arasında, iklimin elverişli olmaması ve yetiştirilebilecek arazinin az olması yer alır. Pirinç, yüksek kalori içeriği nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak, yüksek kalorili olması azotlu maddeler, madensel maddeler, karbonhidrat, nişasta ve şeker içeriğinden kaynaklanır. Bu nedenle, pirinç pilavından vazgeçemeyenler için kepekli pirinç pilavı daha sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilmektedir.

Kepekli Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kepekli pirinç
  • 2,5 su bardağı et suyu veya normal sıcak su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ

Kepekli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı kepekli pirinci geniş bir kabın içerisine koyun ve üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin. Bir yemek kaşığı kadar tuz ilave edin ve yarım saat kadar bekletin. Daha sonra suyunu süzün. Pilav yapacağınız tencerenin içerisine tereyağını koyup eritin. Erittiğiniz tereyağının üzerine yıkayıp süzdüğünüz kepekli pirinçleri ekleyin ve beş altı dakika kadar kavurun. Ardından, iki buçuk bardak sıcak suyu ekleyin ve önce hızlı ateşte birkaç dakika pişirin. Daha sonra tencerenin altını kısarak kepekli pilav suyunu çekene kadar pişirin. Pişirdiğiniz pilavı yarım saat kadar demlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın.

Ekstra Bilgiler

Kepekli pirinç pilavı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır:

  • Pirinçleri iyice yıkamak, nişastasını azaltarak pilavın daha tane tane olmasını sağlar.
  • Demleme süresine dikkat etmek, pilavın lezzetini artırır.
  • Farklı baharatlar kullanarak pilava çeşitli aromalar katabilirsiniz. Örneğin; kimyon, safran veya zerdeçal ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz.
  • Kepekli pirinç pilavını zeytinyağı ile de yapabilirsiniz, bu şekilde daha hafif bir pilav elde edersiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

2 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

2 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri