Şehriyeli Pirinç PilavıŞehriyeli pirinç pilavı, sade pilavı tercih etmeyenler için mükemmel bir alternatiftir. Şehriyelerin kavrulmasıyla pilava farklı bir aroma eklenir, bu da bazı kişilerin pilavı sadece bu şekilde yemesine neden olur. Şehriye ve pirinç, lezzet ve görsellik açısından mükemmel bir ikilidir. Pilavın beyaz görüntüsü renklenir ve lezzeti artar. Bu pilav genellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edilir. Lezzetli ve tane tane bir pilav hazırlamak için kaliteli bir pirinç kullanmanız önemlidir. En iyi sonuç için baldo pirinci tercih edilmelidir. Ayrıca her pirinç türünün su çekme özelliği farklı olabilir, bu yüzden her zaman aynı markayı kullanmak da önemlidir. Malzemeler
Hazırlık AşamasıPirinci yıkarken dikkatli olmanız gerekir. Nişastalı bir besin olduğu için kolayca kırılabilir. Bu nedenle pirinci akan suyun altında, fazla karıştırmadan yıkamalısınız. Pişirmeden önce pirinci mutlaka ılık tuzlu suyla kabartmalısınız. Eğer kavurma yöntemiyle pilav pişirecekseniz, pirincin suyunu süzmeli ve karıştırırken kaşıkla tek yöne doğru karıştırmalısınız. Bu gibi kurallara uyduğunuz sürece, pilavınız mükemmel olacaktır. Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?Öncelikle pirinçleri yıkayarak, ılık suyun içine koyun. Suyun içine biraz tuz atın ve pirinçlerin bu şekilde kabarması için en az yarım saat bekletin. Daha sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin içine sızma zeytinyağını ve tereyağını koyarak kızdırın. İçine arpa şehriyeleri atarak kavurmaya başlayın. Şehriyelerin rengi kahverengine dönene kadar kavurun. Pirinçleri sudan süzerek tencereye ekleyin. Şehriyeleri pirinçlerle birlikte kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaf bir hale gelene kadar kavurma işlemine devam edin. Daha sonra sıcak et suyunu ilave edin. Pilavın içine tuzunu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Ocağın altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini sağlayın. Pilavınız göz göz olduğunda ocağın altını kapatın. Tencerenin üstüne temiz bir bez ya da kâğıt havlu koyarak, pilavın demlenmesini bekleyin. Ardından sıcak olarak servis tabağına alabilirsiniz. Ekstra BilgilerŞehriyeli pirinç pilavının lezzetini artırmak için et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz. Ayrıca, pişirme sırasında birkaç damla limon suyu eklemek, pirincin beyaz kalmasını sağlar. Pilavı karıştırırken metal kaşık yerine tahta kaşık kullanmak, pirincin kırılmasını engeller ve daha iyi bir sonuç elde etmenize yardımcı olur. Afiyet olsun. |
Şehriyeli pirinç pilavı yaparken şehriyelerin kavrulma süresi ne kadar olmalı? Şehriyeler kahverengi olmaya başladığında yeterli mi yoksa biraz daha kavurmak gerekiyor mu?
Cevap yazHayrat,
ŞÂehriyeli pirinç pilavı yaparken şehriyelerin kavrulma süresi yaklaşık 2-3 dakika kadardır. ŞÂehriyeler kahverengi olmaya başladığında genellikle yeterli olur. Bu noktada şehriyeler istenen lezzet ve kıtırlığa ulaşmış olur. Daha fazla kavurmak, şehriyelerin yanmasına ve pilavın tadının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle kahverengi olduklarında kavurma işlemine son verip, pirinci ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!