Pilav

Pilav

Pilav, Pilav, pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesi ile ortaya çıkan bir yemek türüdür. Pilavın birçok çeşitleri vardır. Mesela, nohutlu pirinç pilavı, patlıcanlı pirinç pilavı, soğanlı domatesli bulgur pilavı, sebzeli pilav, bezelyeli havuçlu pilav, etli pilav, tavuklu pilav, tel veya arpa şehriyeli pilav (vs) gibi. Pilav genelde ana yemek yanlarında tercih edilir. Çorbadan sonra yenilecek sulu yemek, fırında az sulu pişmiş olan veya, susuz köfte veya da kebap tarzı yemeklerin yanında sunulur. Sunulduğu her yemeğin yanına yakışır. Hemen hemen hepimiz pilav tüketmeyi severiz. Ancak bazılarımız kalori sıkıntısından dolayı pilav yemekten kaçınırken, bazılarımız da pilavın adını duyunca kendimizden geçeriz. Ne olursa olsun pilav yemek den, pirinç veya bulgur tüketmekten vazgeçmeyiz.

Pilav için gerekli malzemeler;
  • 2 bardak Baldo veya Osmancık pirinç,
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su,
  • 3 yemek kaşığı arpa şehriye veya tel şehriye,
  • 1 tane tavuk bulyon,
  • Çeyrek çay bardağı limon suyu,
  • Sıvıyağı, tereyağı ve tuz.
  • Pirinci ıslatmak için de ayrı yet den bir miktar su.
Pilavın yapılışı,
Yarım saat önceden orta derinlikte ki bir kapta pirinçleri ıslatın. Islattığınız suyun kaynar olması gerekiyor. Bu şekilde yapmamızın sebebi, pirinçlere daha tane tane iri ve dolgun bir görünüm sağlamaktır. Pilavı yapmadan önce suda dinlenip diri olan pirinçleri bir güzel yıkayıp nişastasını akıtın. Pilavı yapacağınız tava veya tencereye sıvıyağı ve bir kaşık kadar tereyağını ekleyin. Yağ hafif kızınca tel şehriye veya da arpa şehriyeyi atın ve karıştırın. Hafif pembeleşme dediğimiz tabirle, şehriyeleri normal bir şekilde kavurun. Çok da fazla kızarır sa pilava kötü koku ve yanık tat katabilir. Kavrulan şehriyenin üzerine, yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci salın ve ara sıra karıştırarak pirinç ide hafif kavurun. Dikkat edin çok kavurup yakmayın. Bu işlemi yaparken de bir yandan, bardak da sıcak suda tavuk bulyonu eritin. Sonra, 3-3,5 su bardağı kaynamış suyu ilave edin. Üzerine erittiğiniz tavuk bulyonu ekleyin. İsteğe göre tuzunu ayarlayın. Varsa limon suyu da ilave edin, isterseniz limon suyu olmadan da yapabilirsiniz. Limonu kullanmaktaki amaç, pirinçler in daha beyaz görünmesini sağlamaktır. Pilavı karıştırın, kapağını örtüp kaynamaya bırakın. Kaynayan pilavın altını kısın ve pişmeye bırakın. Pişen ve suyunu çekmiş pilavı bir iki tık yavaşça karıştırın ve tencere kapağının arasına, havlu peçete veya bez kapatıp dinlenmesi için bekleyin. Yaklaşık 15 dakika civarı dinlenmesi için yeterli olacaktır. Dinlenen pilavı bir kase ile şekil vererek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 14.10.2018 00:39:39
Pilav ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pilav Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Pilav"
Pilav tür insanının olmazsa olmaz yemeğidir. Tek Türklerle de kalmaz bir çok millet tüketir. Bende severek yapıyorum ve tüketiyorum ancak bu pilavın bir çok çeşidi var. Ben sebzeli pilavı yapmak istiyorum lütfen malzemelerini ve yapılışını anlatır mısınız.
Nesligül . 04.09.2018 21:46:01
CEVAP YAZ
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın istediğiniz gibi tane tane olmasını istiyorsanız, önce pilav için uygun bir pirinç seçmelisin...
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 kişilik bir pilavda bir su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilav piştikten sonra taze ve sıcakken t...
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya tavuk suyunun yemeklerde kullanılmak üzere tablet şeklinde kurutulmasına bulyon adı verilir. Bu...
Temcit Pilavı
Temcit Pilavı
Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da, tarihçiler bu pilavın kadınlar tarafından sahur yemeği öncesinde pişirildiğini kaynaklara dayanarak açıklam...
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güveçte yapılan bütün yemekleri çok lezzetli bulmaktayım. Geçen misafirlerime yaptığımda onlarda çok ...
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı üzümlü pilav, bir çok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı hazırlarken ölçülere uymalısınız. İyi bir pilav lapa ya da az pişmiş diri olmamalıdır. Kıvamını ...
Dövme Pilavı
Dövme Pilavı
Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olarak yapılmaktadır. Bu pilav tarifi, yöresel olarak yapılan keşkek tarifinin dövülmemiş haline benze...
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuldu desek yalan olmaz. Bazen konu komşu bir araya geldiğimizde o zamanları ve o yemekleri hatır...
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişirebilirsiniz. Pilavınız için kaliteli bir pirinç kullanmaya özen göstermelisiniz. Tavsiyemiz pilavda...
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağılmadan iyi piştiğine şahit olmadım. Bilmeyenler için söylüyorum kırmızı mercimek pilavının bi...
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel lezzetler arasında yer alan bu yemeğin yapımı zahmetli ancak yemesi de bir o kadar keyiflidir...
Pilav Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de, farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta, hem de daha...

 

4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Dövme Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Kuş Üzümlü Pilav
Kırmızı Mercimek Pilavı
Etli Perde Pilavı
Pilav Çeşitleri
Salçalı Bulgur Pilavı
Ciğerli Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Perde Pilavı
Bulgur Pilavı
Büryan Pilavı
Çerkez Pilavı
Arpa Şehriye Pilavı
Bezelyeli Pilav
Osmanlı Pilavı
Fırında Pilav
Özbek Pilavı
Tavuklu Pilav Çeşitleri
Kestaneli Pilav
Hamsili Pilav
Garnitürlü Pilav
Safranlı Pilav
Popüler İçerik
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altı...
Ciğerli Pilav
Ciğerli Pilav
Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli...
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başın...
Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında d...
Perde Pilavı
Perde Pilavı
Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sı...
Büryan Pilavı
Büryan Pilavı
Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019