Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mengen Pilavı

Mengen Pilavı

Mengen pilavı, Bolu mutfağına ait cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir tariftir. Etli yapılan pilavlar içinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen gecelerde ana yemeklerde mutlaka yer alan bu pilavı sizlerde beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını sizlere en güzel anlatan tariflerden birisidir. Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı, malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz mengen pilavını birlikte pişirelim.

Mengen pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 250 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 150 gram mantar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3,5 su bardağı et suyu
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dere otu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı

Mengen pilavı nasıl yapılır?


Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın. Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıncaya çekinceye kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıydığınız mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dere otunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız mengen pilavını konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 08:19:08
Mengen Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mengen Pilavı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Mengen Pilavı"
birçok pilav çeşidini hem kendim yaptım hem de dışarıda yiyerek denedim ama hiç mengen pilavını yemedim. Bu pilavı ilk olarak restoranda denemek istiyorum. Sonrasında ise hoşuma giderse evdede bu yemeği yaparak aileme yedireceğim. Evde yapılışı kolay mıdır?
Kıncal . 26.09.2018 01:47:30
CEVAP YAZ
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın istediğiniz gibi tane tane olmasını istiyorsanız, önce pilav için uygun bir pirinç seçmelisin...
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 kişilik bir pilavda bir su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilav piştikten sonra taze ve sıcakken tü...
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya tavuk suyunun yemeklerde kullanılmak üzere tablet şeklinde kurutulmasına bulyon adı verilir. Bu...
Temcit Pilavı
Temcit Pilavı
Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da tarihçiler bu pilavın kadınlar tarafından sahur yemeği öncesinde pişirildiğini kaynaklara dayanarak açıklamı...
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güveçte yapılan bütün yemekleri çok lezzetli bulmaktayım. Geçen misafirlerime yaptığımda onlarda çok ...
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı üzümlü pilav, birçok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı hazırlarken ölçülere uymalısınız. İyi bir pilav lapa ya da az pişmiş diri olmamalıdır. Kıvamını t...
Dövme Pilavı
Dövme Pilavı
Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olarak yapılmaktadır. Bu pilav tarifi, yöresel olarak yapılan keşkek tarifinin dövülmemiş haline benze...
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuldu desek yalan olmaz. Bazen konu komşu bir araya geldiğimizde o zamanları ve o yemekleri hatır...
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişirebilirsiniz. Pilavınız için kaliteli bir pirinç kullanmaya özen göstermelisiniz. Tavsiyemiz pilavda...
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağılmadan iyi piştiğine şahit olmadım. Bilmeyenler için söylüyorum kırmızı mercimek pilavının bir...
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel lezzetler arasında yer alan bu yemeğin yapımı zahmetli ancak yemesi de bir o kadar keyiflidir...
Pilav Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta hem de daha le...

 

4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Dövme Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Kuş Üzümlü Pilav
Kırmızı Mercimek Pilavı
Etli Perde Pilavı
Pilav Çeşitleri
Salçalı Bulgur Pilavı
Ciğerli Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Perde Pilavı
Bulgur Pilavı
Büryan Pilavı
Çerkez Pilavı
Arpa Şehriye Pilavı
Bezelyeli Pilav
Osmanlı Pilavı
Fırında Pilav
Özbek Pilavı
Tavuklu Pilav Çeşitleri
Kestaneli Pilav
Hamsili Pilav
Garnitürlü Pilav
Safranlı Pilav
Popüler İçerik
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altı...
Ciğerli Pilav
Ciğerli Pilav
Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli...
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başın...
Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında d...
Perde Pilavı
Perde Pilavı
Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sı...
Büryan Pilavı
Büryan Pilavı
Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024