Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı, Bulgur özellikle Türk mutfağında en sık kullanılan ve vazgeçilmeyen bir lezzettir. Her yöremizde en çok kullanılan ve sevilerek tüketilen çok lezzetli bir besin maddesidir. Kuzu eti ile pişirilen bulgur pilavı hem çok lezzetli hem de oldukça besleyici bir yemek çeşididir. Bulgur pilavı öğlen yemeklerinde ya da akşam yemeklerinde tüketilebilir. Ayrıca içerisine eklenen kuzu eti ile çok daha besleyici olmaktadır. Bulgur özellikle hem çözünen hem de çözünemeyen lifler açısından zengin olan bir besin kaynağıdır. Bulgur düşük oranlarda karbonhidrat içerirken, aynı zamanda protein açısından en zengin olan gıda maddesidir. Kırmızı ette protein açısından zengin olduğu için besin değeri yüksek olan bu yemek fazla tüketildiği zaman kişinin kolaylıkla kilo almasını sağlayabilir. Bu nedenle kuzu etli bulgur pilavını mutlaka az miktarda tüketilmelidir. Zaten oldukça doyurucu bir özelliğe sahiptir.

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeleri
  • 500 gram kuzu eti (Orta yağlı)
  • Yarım kilo kalın pilavlık bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 200 gram tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre sıcak su
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce pilavlık kalın bulguru güzelce yıkayalım ve suyunu süzelim. Ardından kuru soğanın kabuklarını soyalım ve yemekli olacak şekilde küp gibi doğrayalım. Sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince şekilde dilimleyin. Yeşil sivri biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölelim ve küçük küçük doğrayın. Domatesleri yıkayalım ve bıçak ile üzerine çizik attıktan sonra kaynamış sıcak suyun içerisinde yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayın. Pilavımızı pişireceğimiz geniş tencerenin içerisine tereyağını ekleyerek eritelim ve ardından sarımsakları ilave ederek kavuralım. Doğranmış kuru soğanı da ekledikten sonra birkaç dakika kavuralım. Bu arada kuşbaşı olarak doğranmış orta yağlı kuzu etini ilave ettikten sonra suyunu çekinceye kadar kavurma işlemine devam edelim. Et suyunu çekince yeşil biberleri ekleyip kavuralım. Daha sonra salçasını ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Baharatlarını kırmızı pul biberi, tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra iyice harmanlayalım. İçine sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve yaklaşık olarak yarım saat pişirelim. Maydanozu ve taze naneyi incecik doğrayalım. Kuzu eti pişince içine domatesi, naneyi ve maydanozu ekledikten sonra kaynama noktasında iken pilavlık bulguru ekleyerek karıştıralım. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp 10 dakika pişirelim. Bulgur tencerenin içindeki suyu çekince ocaktan alalım ve 10 dakika dinledikten sonra servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri