Etli Bulgur PilavıEtli bulgur pilavı, folik asit yönünden zengin olan bulgur ve etle yapılan lezzetli yemeklerimizden biridir. Sağlığımız açısından sayısız faydası olan bulgur, diğer pilav malzemelerine göre bir adım öndedir. Kan şekerini yükseltmeyen ve bu nedenle şeker hastaları için güvenli bir besin maddesi olan bulgur, kanserden koruyucu etkisiyle de bilinir. Folik asit ihtiyacı olanların tüketmesi gereken bu besin, günlük lif ihtiyacını da karşılar. Bulgurla yapılan pilavlara sofralarımızda daha fazla yer vermeliyiz. Bulgur pilavı pişirirken, ilave edeceğimiz su miktarı kullanacağımız bulgur miktarının iki katı olmalıdır. Yani 1 bardak bulgur için 2 bardak su ya da et suyu kullanmalıyız. Bulgurun su çekme özelliği fazla olduğu için ilave edeceğiniz suyu çekecektir. Bulgur pilavını sade olarak pişirebileceğiniz gibi domates, çeşitli sebzeler veya etle pişirebilirsiniz. Biz de sizlere etli olarak hazırlanmış bir bulgur pilavı tarifi sunuyoruz. Dilerseniz pilavımızı hazırlamaya başlayalım. Etli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Etli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?Pilavımızın hazırlığına küçük doğranmış kuşbaşı dana etlerini pişirerek başlıyoruz. Arzuya göre normal tencerede çok uzun süreceği için düdüklü tencerede 20 dakika süreyle pişirebiliriz. Etler piştikten sonra pilav tenceresinin içine sızma zeytinyağını koyarak kızdıralım. İçine yemeklik şekilde doğradığımız kuru soğanı, yeşil biberleri ve sarımsağı koyarak kavuralım. Pişirdiğimiz kuşbaşı etleri ilave ederek biraz soteleyelim. Domateslerin kabuklarını soyarak küp şeklinde doğrayalım. Tencerenin içindeki malzemelerin içine atalım. Domatesler suyunu çektikten sonra domates ve biber salçasını ilave ederek kavurmaya devam edelim. Pilav malzemeleri bu şekilde hazırlandıktan sonra sıcak et suyunu üzerine ilave edelim. Ardından ayıklanmış ve yıkanmış bulguru tencereye koyalım. Ateşin altını kısarak pilavımızı pişirelim. Pilavımız suyunu çektikten sonra tencerenin ağzına temiz bir bez örterek 10 dakika kadar dinlendirelim. Ardından yoğurt ya da ayranla sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun. |
Bulgur pilavının en güzel hali etli bulgur pilavı bence. Genellikle kavurma ile bu pilavı yapıyorlar ama sizce kıyma ile bulgur pilavını yapsam nasıl olur? Ben güzel olacağını düşünüyorum ama sizden de bilgi almak istiyorum. O kadar malzemeyi çöpe atmayalım.
Cevap yazMerhaba Zerişte,
Etli bulgur pilavı gerçekten de çok lezzetli oluyor ve kıyma ile de harika bir sonuç elde edebilirsiniz. Kıyma, pilavınıza güzel bir tat ve yumuşak bir doku katacaktır. Özellikle baharatları iyi ayarlarsanız, kıymalı bulgur pilavı da kavurmalı kadar lezzetli olabilir. Soğan, domates, biber ve sevdiğiniz baharatlarla kıymayı kavurup bulgurla birleştirirseniz sonuçtan memnun kalacağınızı düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun!
Merhaba bulgur zaten kendisi tanem olduğu için etli pişirmeyi düşünüyorsanız kul başı et tercih etmelisiniz. Kıymalı bulgur pilavında hem yağlı olacaktır hem de duymalar bulgur büyüklüğünde olacağı için dişe gelmeyecektir. Yine de tercih sizindir. Afiyet olsun.